VITAMIN E ZA JAČI IMUNITET, ZDRAVU KOŽU I OČI…

Poslednjih godina, suplementi vitamina E postali su popularni kao antioksidanti. Ovaj esencijalni nutrijent se javlja prirodno u mnogim hranama. Takođe je dostupan kao dijetski dodatak i u prehrambenoj hrani. Vitamin E je rastvorljiv u masti. Ovo znači da vaše telo ga skladišti i koristi po potrebi.

Termin „vitamin E“ opisuje osam različitih jedinjenja. A Alfa-tokoferol je najaktivniji kod ljudi.

Verovatno ste videli rđu na svom biciklu ili automobilu. Sličan proces oksidacije i ubrzanog starenja odvija se u vašem telu kada su ćelije izložene molekulima zvanim slobodni radikali. Slobodni radikali oslabađaju i razbijaju zdrave ćelije. Ovi molekuli takođe mogu doprineti srčanim oboljenjima i raku.

Slobodni radikali formiraju se kao rezultat normalnih procesa tela. Oni uzrokuju oštećenja koja skraćuju život ćelija. Vitamin E je moćan antioksidant koji može pomoći u smanjenju oštećenja slobodnih radikala i da uspori proces starenja ćelija.

Doziranje Vitamina E:

Teško je konzumirati previše vitamina E u vašoj redovnoj ishrani. Nije rizičan niti štetan za dobijanje vitamina E iz izvora hrane.

Iako je predoziranje na vitaminu E na bazi hrane malo verovatno, uzimanje visokih doza ovog vitamina u obliku suplementa može prouzrokovati ozbiljne neželjene efekte. Jedan ozbiljan neželjeni efekat je povećani rizik od hemoragičnog moždanog udara.

Doze ne bi trebalo da prelaze 1.000 međunarodnih jedinica (IU) dnevno ako koristite sintetičke suplemente. Preporučena dnevna doza je 15 miligrama (mg).

Dva tipa vitamina E koja su dostupna kao suplementi su prirodni oblik, koji je d-alfa-tokoferol i sintetički oblik, koji je dl-alfa-tokoferol. Prirodni oblik je nešto više biološki aktivan. Iz tog razloga, RRA je 22,4 IU. RDA sintetičke forme je 33,3 IU.

Proverite etiketu kako biste utvrdili koji oblik vitamina E imate. Informacije na etiketi mogu vam pomoći da budete sigurni da dobijate odgovarajuću dozu.

Prirodni izvori Vitamina E :

– Seme suncokreta – 7,4 mg vitamina E
– Suvi pečeni lešnici – 4,3 mg vitamina E
– Suvi pečeni kikiriki – 2,2 mg vitamina E
– Suvi bademi – 6,8 mg vitamina E
– Kuvani spanać 1/2 čaše – 1,9 mg vitamina E
– brokoli, seckan i kuvan, 1/2 šolje – 1,2 mg vitamina E
– Kivi srednje veličine – 1,1 mg vitamina E
– Mango, narezan, 1/2 šolje – 0,7 mg vitamina E
– Paradajz srednje veličine – 0,7 mg vitamina E

 

9 zanimljivih činjenica vezanih za Vitamin E:

 

1. Balansira holesterol

Holesterol je prirodna supstanca napravljena od strane jetre i zahteva se od tela da radi pravilne funkcije ćelija, živaca i hormona. Kada su nivoi holesterola u prirodnom stanju, oni su uravnoteženi, normalni i zdravi. Kada se oksidiše holesterol, postaje opasno. Studije su pokazale da određeni izomeri vitamina E služe kao zaštitni antioksidans koji se bori protiv oksidacije holesterola. To je zato što se mogu boriti protiv oštećenja slobodnih radikala u organizmu, što dovodi do oksidacije holesterola.

Tocotrienol izomeri vitamina E imaju tri dvostruke veze koje pozitivno utiču na kardiovaskularno zdravlje zbog njihove sposobnosti da smanjuju aktivnost enzima koji kontroliše proizvodnju / sintezu holesterola (nazvan HMG-CoA reduktaza). Izometri Tocotrienola takođe mogu sprečiti adheziju ćelija i time usporiti progresiju ateroskleroze, ili stvrdavanja/ zgušnjavanje arterija. Važno je imati u vidu da sintetički vitamin E nema iste koristi od prirodnih oblika. Previše alfa-tokoferola može stvarno ometati delovanje delta i gama-tokotrienola na holesterol, koji su dva najoriginalnija tokotrienola i tipovi povezani sa kardioprotektivnim aktivnostima.

2. Borba protiv slobodnih radikala i sprečavanje razvoja bolesti

Slobodni radikali se bore i razbijaju zdrave ćelije u vašem telu, a ovo može dovesti i do bolesti srca i raka. Ovi molekuli formiraju prirodno u vašem telu i mogu izazvati ozbiljna oštećenja kada ubrzavaju ili oksidiraju. Određeni izomeri vitamina E imaju moćne antioksidativne sposobnosti koje imaju moć da smanjuju oštećenje slobodnih radikala, da se bore protiv upale i time prirodno usporavaju starenje u ćelija, i da se bore protiv zdravstvenih problema kao što su bolesti srca.

3. Popravlja oštećenu kožu

Vitamin E jača kapilarne zidove kod kože i poboljšava vlažnost i elastičnost, delujući kao prirodno hranljivo sredstvo vašeg tela. Studije su pokazale da vitamin E smanjuje zapaljenje kako u vašem telu tako i na vašoj koži, pomažući održavanju zdrave, mladalačke kože. Ova antioksidativna svojstva su takođe korisna kada ste izloženi cigaretama ili ultraljubičastim zracima od sunčeve svetlosti, štiteći se od raka kože.

Uzimanje vitamina E sa vitaminom C se bori protiv inflamacije kože nakon izlaganja UV zračenju i može biti korisno i u smanjenju akni i ekcema. Vitamin E takođe pomaže u proces lečenja kože. Apsorbuje epidermički sloj kože i može se koristiti za lečenje opekotina od sunca, što je jedan od vodećih uzroka raka kože, između ostalog. Zbog toga što ubrzava regeneraciju ćelija, može se koristiti za lečenje ožiljaka, akni i bora; ovo čini da vaša koža izgleda zdravo i mlađe.

4. Vitamin E za oštećenu kosu

Svi znamo da je zdrava glava osnova za zdravu kosu. Zdravlje korena kose glave ​​može biti određeno brojnim stvarima kao što su nivoi pH, proizvodnja ulja, cirkulacija krvi do glave i zdravlje folikula.

Vitamin E može pomoći u održavanju zdravog vlasišta i kose jer ima prirodne antioksidativne efekte koji bi mogli pomoći u održavanju rasta dlake.

Antioksidantna svojstva vitamina mogu pomoći u smanjenju količine oksidativnog stresa i slobodnih radikala.

Toplota i određene hemikalije u proizvodima mogu oštetiti vašu kosu.
Uz pomoć ulja Vitamina E možete povratiti sjaj i stvoriti dodatni sloj zaštite vaše kože i kose.

5. Balans hormona

Vitamin E može igrati ključnu ulogu u balansiranju vašeg endokrinog i nervnog sistema. Simptomi hormonske neravnoteže mogu uključiti PMS, povećanje telesne težine, alergiju, infekcije urinarnog trakta, promene u koži, anksioznost i umor. Držeći svoje hormone u ravnoteži, biće vam lakše održati zdravu težinu i održati regularni menstrualni ciklus.

Iako možete naći sintetički spravljen vitamin E, uglavnom u vidu tableta svakako je preporučljivije unositi ga putem namirnica. Lešnik, orasi, badem i pistaći na prvom mestu su izuzetno dobar izvor vitamina E, mada ga ima i u pšeničnim klicama, te ulju od njih, ali i u semenu suncokreta, spanaću i hladno ceđenim biljnim uljima, poput maslinovog, sojinog i kukuruznog.

6. Poboljšava vid

Veruje se da vitamin E štiti očne ćelije od nestabilnih molekula nazvanih slobodni radikali, koji razgrađuju zdravo tkivo očiju. To je ono što može dovesti do formiranja katarakte ili makularne degeneracije povezane sa starošću (AMD).

Vitamin E takođe igra značajnu ulogu u imunološkom sistemu, zdravlju ćelijskih membrana, popravci DNK i drugim metaboličkim procesima.

Ljudsko telo ne stvara dovoljno vitamina E. Zbog toga je dnevni unos vitamina E kroz vašu ishranu ili prehrambene dodatke važan za dobro zdravlje očiju.

Kikiriki, lešnici, bademi, seme suncokreta, slatki krompir i žitarice zadrže visok nivo Vitamina E. Razmislite o tome da ih kombinujete sa hranom koja sadrži vitamin C, kao što je citrusno voće, kivi i paprika, kako biste stvorili snažan i prirodan dodatak za negu očiju.

7.  Može smanjiti rizik od raka i poboljšati efekte lečenja

Vitamin E se ponekad koristi za smanjivanje štetnih efekata medicinskih tretmana, kao što su zračenje i dijaliza za lečenje karcinoma. To je zato što je moćan antioksidant koji se bori protiv slobodnih radikala u telu. Takođe se koristi za smanjenje neželjenih neželjenih efekata lekova koji mogu uzrokovati gubitak kose ili oštećenja pluća.

8. Poboljšava fizičku izdržljivost i snagu mišića

Vitamin E može se koristiti za poboljšanje fizičke izdržljivosti. Može povećati vašu energiju i smanjiti nivo oksidativnog stresa na mišićima nakon vežbanja. Vitamin E takođe može poboljšati mišićnu snagu. Eliminisati zamor i poboljšati cirkulacije krvi, a takođe može ojačati vaše kapilarne zidove i hraniti vaše ćelije.

9. Vitamin E tokom trudnoće

Vitamin E je kritičan tokom trudnoće, vitamin E utiče na rane faze neurološkog razvoja i razvoja mozga koji se mogu dogoditi samo tokom jednog određenog perioda. Zbog toga se preporučuje da trudnice, majke dojilje i deca do 2. godine uzmu prirodni dodatak zasnovan na bazi hrane, kako bi se sprečile abnormalnosti.

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *