9 SAVETA – KAKO UBLAŽITI BOLOVE U VRATU

 

1. Ne dozvolite da dehidrirate

Diskovi između pršljenova u kičmi zahtevaju vodu da održavaju visinu diska i poravnanje kičme i da podignu pritisak na kičmu. Svaki pojedinačni kičmeni disk ima otprilike 80% vode u trenutku kada smo rođeni, s tim da se ovaj odnos smanjuje dok starimo.

2. Pazite kako koristite vaš telefon

Obratite pažnju kako koristite vaš telefon dok razgovarate, jer opterećujete vaš vrat i stvarate nepotreban napor na kičmi..

Izbegnite bol u vratu zbog upotrebe telefona pomoću ovih saveta:

– Koristite Bluetooth ili handsfree slušalice za pozivanje.
– Kada pretražujete ili šaljete tekst, držite telefon nagore da biste smanjili ugao u kome držite vrat.
– Pravite česte pauze da biste istegnuli vrat.

3. Krenite na bazen

Plivanje pravi izuzetan terapeutski efekat vašem vratu. Pružajući brzo olakšanje bola, smanjenje upale i olakšavajući ukočenost vrata.

Nekoliko zanimljivih saveta dok ste u bazenu:

– Uđite u vodu, nek vam voda bude u visini vrata i neka dodiruje bradu. Krećite se laganim korakom. Par koraka na levo, zatim koraka u desno. Isto tako i napred i nazad.

– Lagano prsno plivanje bez naprezanja.

– Podizanje na prste, i lagano istezanje jedne a zatim i druge ruke na gore.

4. Posetite Fizioterapeuta

Korektivne vežbe za vrat znatno mogu ublažiti ukočenost i bolove u vratu. A vaš fizioterapeut će vam pomoći kako da to radite na pravilan način.

5. Izaberite stolicu sa adekvatnim naslovom za vrat

Održavanje dobrog položaja je dobar način da držite bol u vratu pod kontrolom. Naslon za glavu može vam pomoći da držite vratnu kičmu u neutralnom položaju. Potrudite se da u svakom momentu pružite vašem vratu ugodan položaj.

6. Koristiti terapiju ledom na neobičnim mestima

Bol u vratu se takođe može pridružiti naginjanjem glavobolje i utrnulosti ili trepetanja u leđima, vratu, ramena i rukama. Stavljanje leda na različite delove tela (između palca i pokazivača, na kosti iza uha, na sredini obrva) kako bi se pomoglo u oslobađanju od takvih simptoma.

7. Povećajte unos magnezijuma

Najčešći uzrok bolova u vratu su degenerativne promene vratne kičme.Magnezijum je mineral koji pomaže u kontrakciji i opuštanju mišića i može pomoći da se izbegne bol koji uzrokuje probleme.

Magnezijum se najčešće nalazi u voću, povrću, proizvodima od soje i žitarica. Pročitajte etikete za ishranu na proizvodima da biste videli koliko preporučuju dnevnu količinu magnezijuma.

Ako niste do sad, možete probati ulje magnezijuma, koji se nanosi direktno na kožu nakon toplog tuša ili kupanja.
Da biste sprečili neželjene reakcije, možda ćete želeti da se konsultujete sa svojim lekarom pre početka upotrebe bilo kakvog dodatka ili ulja.

8. Koristite vodeni jastuk

Tokom sna, telo treba da se odmara, oporavi i pripremi za sledeći dan. Ljudi se oglavnom probude umorni, izritirani, i u lošijem stanju nego dan ranije. Često nemirno noćno spavanje, ukoćenost u vratu i bol u glavi je rezultat nepodnošljivog jastuka. Ako je to slučaj korišćenjem jastuka na vodu možete sebi da obezbedite lep i miran san, jer vodeni jastuk se prilagođava svakom vasem pokretu i uvek je dobra potpora za vrat.

9. Razmotrite o odlasku na Akupunkturu

Studije su pokazale da je akupunktura efikasna u otklanjanju određenih vrsta bolova u vratu. Akupresura i biljni lekovi se ponekad koriste zajedno sa akupunkturom za bol u vratu. Primena akupresure na mišice u vratu može smanjiti spazam i smanjiti bol, što dovodi do opuštenog stanja i povećanog osećaja blagostanja. U zavisnosti od stanja pacijenta, određeni biljni proizvodi mogu se koristiti za poboljšanje cirkulacije i krvotoka i olakšanje kontrakcije mišića.

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *