ETERIČNO ULJE LIMUNA ZA DOM, TELO I UM

Sveža, citrusna aroma Limun eteričnog ulja je prepoznatljiv i osvežavajući miris, koji pomlađuje i eliminiše toksine iz vašeg tela. Eterično ulje limuna se dobija postupkom hladnog ceđenja kore limunovog drveta, stvarajući 100% čisto ulje bez aditiva ili dodatnih sastojaka.

Stari Rimljani su slavili boginju Juventas kao boginju mladosti. Njen simbol, limun, bio je poznat kao lek za nekoliko zdravstvenih problema i odličan tonik za telo i čula. Ima snažan, revitalizirajući citrusni parfem i može efikasno da deluje protiv bakterija i virusa. Osim toga, sok od limuna je jedno od najpopularnijih pića na svetu jer je veoma zdrav, ukusan i jeftin.

Zdravstvene prednosti ulja od limuna:

Ulje limuna, sa svojim smirujućim i detoksifikujućim svojstvima, ima niz pogodnosti za sve. Pogledajmo ih detaljno.

 • Nega kože
  Ulje limuna je dobar lek za obnavljanje sjaja kože.Ono pomlađuje staru, opuštenu ili umornu kožu. Njegova antiseptička svojstva pomažu u lečenju bubuljica i drugih kožnih poremećaja. Limun se takođe preporučuje za smanjenje prekomernog ulja na koži.
 • Smanjuje stres
  Ulje limuna pomaže u otklanjanju mentalnog umora, iscrpljenosti, vrtoglavice, anksioznosti, nervoze i nervne napetosti. Ima sposobnost da osveži um stvaranjem pozitivnog načina razmišljanja i eliminisanjem negativnih emocija. Takođe se veruje da inhaliranje ovog ulja pomaže u povećanju koncentracije i budnosti. Ulje limuna se stoga može koristiti kao osveživač prostorija u kancelarijama kako bi se povećala efikasnost zaposlenih.
 • Pojačava imuni sistem
  Ulje limuna ima visok sadržaj vitamina C, što ga čini dobrim za jači imunološki sistem organizma. Stimuliše bela krvna zrnca, čime se povećava sposobnost borbe protiv bolesti. Ovo ulje takođe poboljšava cirkulaciju krvi kroz telo.
 • Leči Astmu
  Veruje se da je ulje limuna korisno za lečenje astme jer udisanje arome limuna može očistiti nosne prolaze i sinuse, promoviše dobar protok vazduha i stabilno disanje.
 • Reguliše spavanje
  Zdravstvene koristi od limunovog ulja uključuju i oslobađanje od nesanice. Korišćenje ovog ulja osigurava dobar san i pomaže osobama koje pate od nesanice.
 • Tretira stomačne probleme
  Pošto je limunovo ulje karminativno, može se koristiti u tretmanu raznih stomačnih problema, uključujući probavne smetnje, kiselost, poremećaj želuca i grčeve.
 • Nega kose
  Ulje limuna je takođe delotvorno kao tonik za kosu. Mnogi ljudi koriste ovo ulje da bi dobili jaku, zdravu i sjajnu kosu. Koristi se i za uklanjanje peruti.
 • Gubitak težine
  Sok od limuna je veoma koristan u smanjivanjem težine zadovoljavanjem apetita i tako minimizira prejedanje.
 • Smanjuje groznicu
  Ulje limuna je efikasno protiv zaraznih bolesti kao što su groznica, malarija i tifus.

Ostale prednosti eteričnog ulja limuna:

Osim zdravstvenih koristi, limun ima i druge prednosti.

Čistači: Limun je dobro sredstvo za čišćenje, zbog čega se koristi za čišćenje tela, metalnih površina, posuđa i odeće. Takođe je sredstvo za dezinfekciju, tako da se obično koristi za čišćenje površina kao što su mesarski noževi i blokovi koji se mogu lako kontaminirati.

Parfem: Limun ulje ima izrazito osvežavajuću aromu koja ga čini dobrim sastojkom za parfeme. Mnoge mirisne sveće takođe sadrže ovo ulje.

Sapuni i kozmetika: Sok od limuna i eterično ulje limuna se koriste u sapunima, sredstvima za pranje lica i mnogim drugim kozmetičkim preparatima za negu kože i zbog antiseptičkog kvaliteta.

Kako upotrebljavati:

Kada se razblažuje sa uljem (kao što je jojoba, slatki badem ili avokado), kap ili dve eteričnog ulja limuna može se naneti na kožu ili dodati u kupke.

Eterično ulje limuna ne sme se nanositi direktno na kožu ili koristiti u većim količinama nego što je preporučeno (ulje se apsorbuje kroz kožu i upotreba previše može biti otrovna).

Eterično ulje limuna se takođe može udahnuti nakon što se kapljice ulja posipaju na krpu ili maramicu (ili pomoću aromaterapijskog difuzora ili isparivača)

Može se kobinovati sa lavandom, eukaliptusom, bobicama kleke, narandžom, žalfijom, kedrom, ruzmarinom.

 • Važno je napomenuti: Eterično ulje limuna može povećati vašu osetljivost na ultraljubičasto svetlo koje emituje sunce i kao rezultat povećati rizik od raka kože. Prilikom upotrebe eteričnog ulja limuna na vašoj koži, neophodno je zaštititi se od izlaganja ultraljubičastom svetlu nanošenjem zaštitne kreme od sunca. Takođe važno je da se držite podalje od direktne sunčeve svetlosti najmanje 8 sati nakon nanošenja ulja.

Gde ga pronaći:

Široko je dostupan u online prodavnicama, u mnogim prodavnicama zdrave hrane i u prodavnicama specijalizovanim za proizvode za samostalnu negu.

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *