AKVAMARIN – ZAŠTITNIK MOREPLOVACA

Nekada davno, kao što legenda kaže iz morskih dubina izronila je sirena i kao poklon ljudima na plaži ostavila pun kovčežić akvamarina. Zbog svoje lepote, akvamarin je davno privukao ljudsku pažnju. U srednjem veku pripisivana su mu čudesna i lekovita svojstva, a naročito je bio poštovan kao zaštitnik braka, pa je zato u nekim zemljama i danas zadržan običaj da venčani prsten ima ugrađen ovaj kamen. Moreplovci su ga vrlo rano uzeli za svoju amajliju bez koje se nisu usuđivali da isplove na more. Na lepotu ovog dragog kamena nije ostala imuna ni Katolička crkva, koja ga je svrstala među sveto kamenje. Kao što se vidi, korišćen je kao talisman i lek; ukrašavao je kraljevske i papske krune; smatralo se da štiti bračnu zajednicu i donosi mir. Njegova svetloplava boja podstiče osećanja kao što su simpatija, poverenje, harmonija i prijateljstvo.

Akvamarin se ubraja u vrlo skupo drago kamenje, pa treba paziti da se ne zameni sa plavim topazom, cirkonom ili spinelom, čija je vrednost mnogo manja. Da bi se potencirala njegova lepota, akvamarin se često kombinuje sa dijamantima. Vrednost mu raste što je boja određenija, a jedna od njegovih osobenosti je ta da na veštačkom svetlu jače sija. Kažu da je najbolji način da prepoznate ovaj kamen da ga stavite u morsku vodu: ako se ne razlikuje od nje, znači da je pravi.

Nalazišta ovog dragog kamena nalaze se u Mozambiku, na Madagaskaru, u Keniji, Tanzaniji, Nigeriji, Avganistanu, Pakistanu i Australiji, međutim, ona najveća i najznačajnija su u Brazilu, gde su sva koncentrisana oko grada Teofilo Otoni, koji je zbog toga sa pravom nazvan – prestonicom dragog kamenja.

Formula : Al2Be3(Si6O18), silikat

Tvrdoća : 7,5 do 8 po Mohsovoj lestvici tvrdoće

Boja : plava, tirkizna

Ljekovito svojstva : akvamarin kristal u čakri grla pročišćava blokade stvorene nečistim mislima i izrazima, pročišćava glas, pojašnjava rečitost, pomaže kao prevencija kod lečenja bolesti disajnih puteva, sluznice, pluća, ublažava kašalj, astmu, napetost ušiji, čuva od zakrčenja aterija i senilnosti. Smanjuje depresiju i jača savest. Komadić akvamarina položen na grlo ublažava bolesti vilice, desni i zuba. Mineral Akvamarin pojačava vid kad na treće oko položimo veći komad kristala a manje komadiće na očne kapke. Kod želudčanih i problema s jetrom akvamarin se polaže za čakru pleksusa solarisa ili pupčanu čakru.

Duhovno značenje : akvamarin je kamen mističnosti i traženja čistoće srca, hrabrosti i odvažnosti. Zbog svojih boja donosi nam radost, svetlo i nadu. Po starim verovanjima akvamarin je kamen vizionara, doktora, zaštitnik je mornara i putnika na moru. Nosioc ovog kamena zadržava mladost, partnersku vernost i blaženost ljubavi i sreće. Umiruje i
ublažava agresivnost, daje ravnotežu te štiti auru. Akvamarin je kamen meditacije i smatra se našim duhovnim vodičem.

Akavmarin čišćenje : akvamarin na suncu gubi boju zato ga punite preko dana bez delovanja sunčevih zraka zajedno sa gorskim kristalom. Sunce i mesec pročišćavaju i aktiviraju energiju kristala.

Akavamarin punjenje : akvamarin kamen puni se na suncu bez dodira sunčevih zraka ili sa gorskim kristalom.

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *