ZAVOJSKO JEZERO

Zavojsko jezero je jedno od najlepših veštačkih jezera u Srbiji. Nalazi se u podnožju Stare planine, nedaleko od Pirota i Niša. Nastaje, ne takodavno, 1963.godine. Usled oblinih padavina, zbog kojih dolazi do obrušavanja zemlje sa Stare planine, stvara se prirodna brana na reci Visočici. Kasnije je ta brana, delovanjem ljudske ruke, nadograđena radi opšte sigurnosti građana okolnih mesta.

Karakteristike jezera su sledeće: dugačko je 17 metara, najveća širina iznosi 300, a dubina 60 metara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 612 metara. Leti su temperature idealne zakupanje, pa je jezero omiljeno kupalište građana Pirota i Niša, u čemu se ogleda njegov turistički potencijal. Najpogodnije mesto za kupanje je kod nekadašnjeg sela Mala Lukanja.Jezero je značajno i zbog toga što veći deo njegove vode pokreće hidroelektranu “Pirot”.

Jezero poseduje gotovo netaknutu, prirodnu lepotu. Na nekim delovima voda je toliko čista da se može koristiti za piće. Voda se u jezero sliva iz tri pritoke: Visočice, Gostuške reke i Belske reke, a jedina otoka je reka Visočica. Lepota Stare planine dobija svoju potpunu raskoš posmatrana sa obala Zavojskog jezera. Jezero i planina jedno drugo upotpunjuju i postaju raj za sve ljubitelje iskonske prirodne lepote.. Da bi se sačuvala ta netaknutost i lepota, pre nekoliko godina je organizovana akcija rušenja bespravno sagrađenih kampova i vikendica.

Zavojsko jezero je naziv dobilo po tome što se nalazi na teritoriji nekadnašnjeg sela Zavoj. Međutim, popopularnosti koje ima kod ribolovaca, mogli bi da ga preimenujemo u raj za ribolov. Zaista, ovo jezero je jedna od omiljenih destinacija svih ljubitelja ovog sporta. Omljeno mesto ribolovaca je takozvani Belski most, uvala na Belskoj reci. Jezero je karakteristično po bogatsvu bele ribe, a najzastupljenije vrste su: šaran, štuka, som, klen, pastrmka… Dakle, ako ste ljubitelji ribolova Zavojsko jezero je pravo mesto za vas.

Ukoliko vas put odvede na jugoistok Srbije, nemojte propustiti priliku da posetite Zavojsko jezero, jer svim ljubiteljima prirode ono ima šta da ponudi.

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *