KIKIRIKI (ARACHIS HYPOGAEA)

Kikiriki su koristili još stare Inke u svojoj ishrani. Stare Inke su uzgajale kikiriki pre 3.500 godina. Nakon toga su
španski osvajači u 15. veku preneli kikiriki u Evropu. Međutim, neka istraživanja pokazuju da su i Kinezi pre svih
uzgajali ovi neobičnu biljku. Kikiriki je poreklom iz Južne Amerike i Centralne Amerike odakle je prenet u tropska i subtropska područja Azije i Afrike, kao i u neke mediteranske zemlje Evrope; kultivira se u Indiji, Kini i zapadnoj Africi, u Bugarskoj, Španiji, Južnoj Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Makedoniji i dr. U našoj zemlji se gaji uglavnom na individualnim gazdinstvima (male površine).

Opis biljke:
To je jednogodišnja, zeljasta biljka visine od 30 do 50 cm. Cvetovi su žute boje. Nakon oplodnje cvetne drške se produžuju napadno prema zemlji, ulaze oko 5 cm u zemlju, da bi se ispod zemlje razvili plodovi, u formi drvenastih čašica/mahuna, što je – jedinstven slučaj u biljnom svetu. Zato su i prozvani zemljanim orahom. U mahuni se formira 1 do 4 semenke. Kikiriki ima karakteristični, specifičan, veoma prijatan ukus.

Hemijski sastav:

Kikiriki je veoma vredan plod, bogat proteinima (24-38%), ugljikohidratima, mastima, biljnim vlaknima, različitim
mineralima i vitaminima (niacinom, tiaminom, vitaminom E i vitaminom K). Semenke sadrže 40-60% eteričnog ulja. U eteričnom ulju utvrđene su : linolna, cerotinska, behenska, laurinska, miristinska i arahinska kiselina, vitamin E i mnoge nealkaloidne materije.

Lekovitost:

Kikiriki je jedan od najlekovitijih orašastih plodova:
– smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljena;
– umirujuće deluju na nervni sistem;
– potpomže izlučivanje žuči;
– pojačava potenciju;
– poboljšava koncentraciju;
– poboljšava memoriju;
– poboljšava sluh;
– koristan je kod jake iznemoglosti;
– daje sjaj kosi.

Upotreba:

Kikiriki ima široku primenu u prehrambenoj industriji (kikiriki maslac i ulje, brašno i pekarski proizvodi, grickalice, kolači, i sl), u industriji kozmetike, farmaceutskoj industriji ( kreme, tonici), u proizvodnji sapuna, šampona, deterdženta, plastike, sjaja za cipele i metale.Kikiriki se koristi i u kulinarstvu za različite deserte i slatkiše, kao i u mnogim slanim jelima. Vegetativna masa se koristi za ishranu stoke, koja je po hranljivoj vrednosti slična senu deteline. Ulje kikirikija upotrebljava se za proizvodnju margarina, ribljih konzervi, u proizvodnji čokolade, a sve veću primenu nalazi u proizvodnji keksa i finog peciva.

Narodna imena:

Arašid, arahis, arašidi, zemljani orah, zemni orah, zemno
orašče, kitkiritki .

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *