UKUSAN I LEKOVIT MED OD RUŽINIH LATICA

Ruže su hiljadama godina obožavane zbog njihove lepote, ali su bile mnogo više od lepog lica i prijatnog mirisa. Veoma su moćno sredstvo za umanjenje emocionalnog i fizičkog bola, za zarastanje rana, kao i za smanjivane sistemske upale kao što je artritis.

Evo vam nekoliko zanimljivih lekcija o ružama:

– Miris je moćan način da se promeni raspoloženje.

Pokušajte da duboko udahnete miris ružinog cveta. Da li osećate njen trenutni efekat kako otvara i prijatno uzbuđuje vaše srce? Travari uglavnom koriste ruže da bi zalečili slomljeno srce, da uteše nekoga ko je u žalosti, patnji ili depresiji.

– Ruže mogu izazvati i zalečiti fizičku bol.

Ako ste ikada bili okruženi ružama mogli ste pretpostaviti da one imaju svoj odbrambeni mehanizam. Ružino trnje vas lako može ogrebati i pocepati vam odeću, stavljajući vam do znanja da one nisu samo simbol lepote.

Iako ruže ostavljaju ranice na koži, one isto tako mogu i zalečiti te rane i umanjiti bol. Svi delovi ruža su se godinama koristili za lečenje spoljašnjih i unutrašnjih rana.

– Par saveta oko upotrebe i branja ruža

Podelićemo sa vama par saveta kako se ubiraju divlje ruže i kako da uživate u njima u kombinaciji sa medom..

Veoma je bitno pre nego počnete sa ubiranjem latica, da proverite da li su ruže prskane pesticidima i herbicidima. Takođe da obratite pažnju prilikom branja na to da ne poberete sve ruže, ipak još neko pored vas se sladi njima, razni insekti i vredne pčelice. I za ovaj recept koji smo vam prirpremili birajte samo najlepše i najčistije ruže i naravno da ne zaboravimo najsvežije su u prepodnevnim časovima.

Prilikom ubiranja obratite pažnju da nema insekata u ružinim laticama, ako ih ima pomozite ima da nadju svoj izlaz. Zatim laganim pokretima uberite latice pazeći da ne oštetite ružu.

Kada nakupite dovoljno latica, neko odstoje malo u tanjiru tek toliko da se uverite da nema više insekata.

E sad možemo lagano preći na recept.

Ovo je veoma luksuzna poslastica koja se primenjuje u zemljama širom sveta. Uglavnom je pripremaju sa palačinkama, francuskim tostom, sladoledom. itd.

Sve što vam je potrebno:

– manja tegla,
– dovoljno latica koje će popuniti teglu,
– i čisti domaći med

Priprema:

Kad očistite latice od insekata, stavite ih u teglu. Veoma je bitno da ih ne gnječite, samo ih nabacajte jednu preko druge. A onda ispunite ostatak tegle blago zagrejanim medom. Pre nego napunite teglu do kraja ostavite pri kraju par minuta da izađu mehurići pa dodajte još meda.

Predlažemo da sačekate barem tri dana pre nego poćnete sa konzumacijom. Da bi med izvukao vlagu iz latica i začinio njihovom aromom i mirisom.

Napomena:

Ako živite u toplijem okruženju preporučujemo vam da med stavite u frižider.

OPREZ!

Ovaj recept ne davati deci mlađoj od godinu dana.

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *