VIRAK ZA BOLNE MENSTRUACIJE

Virak je odlična biljka kad su u pitanju ženske tegobe i bolesti. U narodu je poznat kao gospin plašt ili sveta biljka zbog njegovog čudesnog delovanja. Nije ni čudo kad pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti: od bolnih i neredovnih menstruacija, belog pranja, spuštene materice i povreda materice do upala praćenih sekretom. Virak jača zidove materice i štiti od pobačaja, čak i olakšava porođaj. Osim toga, primenjuje se i u drugim područjima: zaustavlja povećanje šećera u krvi, leči upalu disajnih organa i anemiju, a smatra se i da ublažava reumatske bolove. Olakšava i izbacivanje vode iz organizma

Uzima se u obliku čaja. Jedna kafena kašičica prelije se šoljicom vrele vode i ostavi da odstoji od pet do deset minuta. Pije se uvek u gutljajima. Preporučljivo je da se uzimaju dve šoljice na dan. Posle porođaja preporučuje se mnogo čaja u prvih osam do deset dana. Protiv belog pranja priprema se kao napitak. U litru vode skuva se 50 grama osušene biljke bez korena i tako se pije tokom dana. Za regulisanje menstruacije može da se kombinuje sa hajdučkom travom. Tri velike kašike te mešavine preliju se litrom vrele vode i posle 20 minuta čaj se procedi. Pije se vrlo toplo.

Trudnicama od trećeg meseca trudnoće preporučuje se čaj od ove biljke. Ako je pomešate s rusomačom (Capsella bursa), dobićete lek protiv skoro svih ženskih bolesti.

Savet: Osobe koje imaju problema sa žuči i one koje boluju od gastroenteroloških bolesti ne smeju je uzimati.

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *