FENG SHUI – DEČJA SOBA

Feng šui – drevno kinesko učenje o uređenju prostora, može vam pomoći da sobu napravite idealnom za vaše dete. Ako ne možete da birate položaj dečje sobe u sklopu vašeg stana, postoji nekoliko stvari koje možete da učinite kako biste je učinili što prijatnijom za boravak. Potrudite se da podstiče zdrav mentalni i telesni razvoj. Uredite je tako da sve u njoj dete „tera“ na maštovitost i kreativnost.

Da bi vaša deca imala koristi od Feng šuija potrebno je da je Feng šui ukupni, tj. kućni dobar i kao takav povoljno će uticati, dok ako je loš, deca će patiti. Deca će uživati u odličnom Feng šuiju ukoliko im se dodele sobe u istočnom delu doma. Tačnije sinovi, naročito najstariji, treba da ima sobu u ovom sektoru doma, dok ćerke u jugoistočnom. Istok i jugoistok pripadaju elementu drveta, a osnovna karekteristika drveta je rast. Jedino drvo, od svih pet elemenata u sebi ima život i sposobno je da raste. stok je takođe i mesto zelenog zmaja. Ako na istočnom delu svog poseda posadite raskošno zelenilo, to će doneti mnogo sreće deci u porodici. Ili postavite keramičku skulpturu zelenog zmaja u bilo koji istočni deo doma. Dobrobit od ovoga će imati ne samo deca već čitava porodica.

Nikada decu nemojte smeštati u spavaće sobe koje u sebi imaju sledeće:

Krovnu gredu iznad bilo kog dela prostorije
Suviše nizak plafon, koji može usporiti njihov rast
Prozor koji ima pogled na neko drvo koje je suviše blizu kuće
Kada opremate sobu svog deteta morate voditi računa i o bojama, da bi vaše dete raslo puno entuzijazma za život i bilo motivisano i ambiciozno.

Šta izbegavati u dečjoj sobi?

Otvorena vrata: noću zatvarajte vrata i navucite zavese. To će umiriti tok energije, pa će deca lakše zaspati.

Uzglavlje ispod prozora: ne postavljajte krevete ispod prozora, jer je tu či energija aktivnija i može remetiti san.

Težak nameštaj: deci je potreban prostor, a kabast nameštaj može učiniti sobu pretrpanom i zatvorenom.

Nered: dečja soba lako postane prepuna igračaka i drugih stvarčica, što deluje zbunjujuće i osujećuje dete. Podstaknite decu da spremaju sobu i da poklanjaju stvari koje su prerasla.

Električni aparati: da smanjite nepotrebno električno zračenje, ne stavljajte u dečju sobu TV.

Dečja soba po Feng shui principima

Feng shui osvetljenje: lampe koje sijaju ka tavanici podržavaju energiju drveta. Umesto stonih ili stojećih lampi montirajte zidne, kako biste izbegli saplitanje o žice.

Plakari: dovoljno skladišnog prostora učiniće sobu slobodnom za igru. Neka deo fioka i ormana bude dostupan deci da bi sama sklanjala igračke.

Kreveti: kreveti na sprat štede prostor i omogućavaju da dvoje dece spava u istom smeru, što podstiče skladan odnos bez svađa. Ako vaša beba ne spava dobro, postavite krevetac tako da bebina glava bude okrenuta ka severu. Kreveti treba da budu udobni i privlačni. Odaberite velike jastuke i debele pokrivače od prirodnih vlakana. Plava boja je u skladu s ovom stranom sveta.

Nameštaj u dečjoj sobi: zaobljene stolice i stolovi smanjuju rizik od negativnog čija. Ako deca sede za stolom na istočnoj strani, okrenuta ka istoku, to će podstaći aktivnu či energiju. Jarke boje deluju podsticajno.

Pod: prirodno drvo podržava energiju drveta, smanjuje ustajali či i lako se čisti.

Prozori: platnene roletne usporavaju tok či energije kroz prozor tokom noći, a nema opasnosti od ustajalog čija. Kada se podignu tokom dana, potpuno oslobađaju prozor, pa je soba maksimalno izložena povoljnom čiju. Svakodnevno otvarajte i provetravajte prostoriju.

Zidovi: Koristite svetle jake boje ili belu boju za zidove. Blage nijanse plave boje su skladne i umirujuće. Zvezdice dodaju energiju vatre.

Slike: tapiserije usporavaju či energiju i ne odražavaju svetlost. Odaberite pozitivne slike koje će odgovarati potrebama vaše dece. Jarke boje, naročito crvena, žuta i narandžasta, više su jang i zato deluju stimulativno. Blage boje, naročito plava i zelena, više su jin i deluju umirujuće.

Viseći ukras: blago kretanje ovakvog ukrasa može delovati umirujuće i podsticajno na malo dete. Postavite više jang, sjajan metalni ukras u zapadnom delu sobe. Radi jačeg delovanja obojte ga u jarke primarne boje. Mek platneni ukras u pastelnim bojama biće više/m i delovaće umirujuće. Ne kačite ukrase tačno iznad detetovog kreveta.

Igračke: drvene igračke su idealne jer je taj materijal i prirodan i izdržljiv, a ipak topao i prijatan na dodir. Preko noći sklanjajte igračke da umirite či energiju.

Još par saveta:

Neka dečije sobe budu dobro osvetljene, bez mračnih uglova.

Ne dozvolite da u njihovim sobama bude vlage.

Uvedite neki zvuk u njihovu sobu.

Stvorite neprestani pokret u dečjoj sobi poput sata ili nekih igračaka.

Neka u sobi bude knjiga koje će simbolizovati sticanje znanja.
Sobe čistite i uređujte svakodnevno.

Neprijateljske igračke poput poštolja, tenkova i slično, držite u ormarima.

Bar jednom godišnje napravite veliko spremanje.

 

Post Author: Saveti Prirode