FENG ŠUI – KUHINJA

U Feng Shui-ju kuhinja predstavlja zdravlje i blagostanje ukućana.

Ona predstavlja mesto gde se priprema hrana, a kako hrana održava život, kuhinja simbolizuje ljubav, ishranu, znanje, zdravlje – sve ono što život znači! Samim tim kuhinja predstavlja i najbitniju prostoriju u domu.

Najvažnije prema feng šuiju jeste to da uredite prostor tako da se obezbedi povoljan protok či energije, a to je istančana struja elektromagnetne prirode koja povezuje sve što postoji i počiva u ljudskim telima, biljkama, zgradama…

Zastupljena su dva elementa VODA i VATRA. Oni nažalost u bliskom susretu deluju destruktivno i zato je preporučljivo da se potrudimo da ih koliko je moguće što više razdvojimo.

VODI pripadaju sudopera, frižider, zamrzivač i mašina za sudove.

VATRI pripadaju šporet, mikrotalasna, bojler.

Najidealniji raspored bi bio kada ova dva elementa ne bi bila smeštena jedan kraj drugog, jedan iznad drugog ili jedan preko puta drugog.

Položaj kuhinjskih uređaja i elemenata je od vitalnog značaja za tok pozitivne energije. Osoba koja priprema hranu treba da stoji tako da uvek vidi onog ko ulazi u prostoriju, a da ne mora da se okrene kako bi ga videla. Isto tako i osoba koja ulazi u kuhinju treba jasno da vidi osobu koja priprema hranu. Ukoliko je šporet okrenut prema zidu, dobro postavljeno ogledalo ili refleksna površina rešiće ovaj problem. Savremena rešenja kuhinje daju istovremeno i praktično i povoljno – kuhinjsko ostrvo – koje se nalazi centralno u prostoriji i osim toga što je kao rešenje veoma atraktivno, rešava problem položaja osobe koja priprema hranu.

Šporet je SRCE kuhinje. Kada je reč o šporetu, treba koristiti sve ringle podjednako, jer to simbolizuje priliv novca iz različitih izvora. Sudoperu – element vode – odvojite od šporeta – element vatre. Odvojite mikrotalasnu od frižidera, mašine za sudove i sudopere. Nikada rernu ne postavljajte ispod prozora – ovo će učiniti da sav vaš uspeh izlazi kroz prozor. Nečistoća je potpuna katastrofa za postizanje uspeha. Trudite se da kuhinja uvek bude lepo uređena i čista. Ako neki od uređaja nije ispravan, ne radi dobro ili je polomljen, odmah ga zamenite novim. Otarasite se nepotrebnih predmeta i nereda. Tako će kuhinja postati mnogo udobnija i privući će pozitivnu energiju koja teče naokolo.

Preporučena boja je zelena, kao i druge svetle boje.

Najbolji materijal za izradu kuhinje je drvo, dok se radni stolovi od metala ne preporučuju. Takođe imajte u vidu da je plastika VATRA, a da taj element već preovlađuje kuhinjom.

Kuhinja mora uvek biti čista, uredna, provetrena i dobro osvetljena.

Ulaz u kuhinju ne bi trebao da bude direktno nasram ulaznih vrata, kako bi se hrana zaštitila od mogućih negativnih uticaja i energije koja ulazi. Šporet treba da bude na sredini kuhinje, tako da možete da budete povezni sa svime.

Šporet ne treba držati na severozapadnom delu kuhinje. To je opasna lokacija koja se naziva „vatrom na nebeskoj kapiji“.

Šporet ne sme da stoji između frižidera i sudopere. Ako je to slučaj izaziva tugu porodici. Vatra između dve vode izaziva plakanje.

Frižider kao element vode treba da bude pun (simbol porodičnog bogatstva). Hrana je za Kineze simbol za prosperitet.

Jedno od glavnih pravila koje važi u Feng Shui-ju je da prostorije ne budu prenatrpane, tako da se potrudite da vam police ne budu zatrpane svim i svačim.

Oštre predmete držite sakrivene u fiokama. Noževe stavite u fioke ili ih držite u kutijama za noževe. (izloženi noževi izazivaju konflikt).

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *