NA PRIRODAN NAČIN PROČISTITE VODU IZ ČESME

Gradska voda iz česme puna je hlora i ostalih štetnih materija, a može da sadrži i neke opasne mikroorganizme. Na žalost, to je leti najizraženije. Saznajte kako možete sasvim jednostavno na prirodne načine pročistiti vodu.

Čuvajte se nečiste vode leti, trudite se da pijete filtriranu ili neku zdravu izvorsku, ali nismo svi u mogućnosti da konzumiramo u potpunosti bezbednu vodu. Postoji više načina da pročistite vodu i ni jedan nije idealan, ali je u svakom slučaju koristan.

Prokuvavanje
————
Najstariji način pročišćavanja vode je da je prokuvate. Kuvajte vodu na šporetu od 10 do 30 minuta. Na ovaj način ćete ubiti veći deo virusa, bakterija i mikroorganizama.

Bosiljak
———
Ova biljka je od davnina poznata kao moćan antibakterijski agens. Ubacite nekoliko listova bosiljka u flašu vode i držite je u frižideru 4 do 5 sati pre konzumacije. Bosiljak je fenomenalan u čišćenju vode, i pokupiće mnoge štetne sastojke. Na sličan način funkcioniše i poznata indijska biljka neem.

Izbegavanje hlora

Trudite se da izbegavate da pročišćavate vodu sa hlorom ili, čak, izbeljivačem (ili tabletama za pročićenje, koje takođe sadrže hlor), jer su i to sastojci koje želite da uklonite.

Za najbolje rezultate u prokuvanu vodu stavite par listova bosiljka i ostavite 4 sata u frižideru.

Eterična ulja
————–
Prema nekim istraživanjima i eterična ulja mogu pomoći jednim delom u pročišćavanju vode. Ulje limuna, iako nije među vodećim antibakterijskim uljima, često se navodi kao vrlo efektivno u pročišćavanju vode, a daje joj i prijatan ukus. (Ako se odlučite na ovaj korak, vodu držite u staklenim bocama, umesto u plastičnim). Što se tiče doza, saveti su različiti. Jedni tvrde da je potrebno 3 do 5 kapi ovog ulja na oko 19 litara vode, dok drugi tvrde da je potrebno 1 do 2 kapi po čaši vode.

Kore banane
———–
Jedno istraživanje instituta iz Brazila je pokazalo da kora banane može da se upotrebi za pročišćavanje vode, posebno one zagađene toksičnim metalima poput bakra i olova. I to ne samo banane, nego i jabuke i ljuske kikirikija.

Istraživači su sušili kore banane na suncu jednu sedmicu, samleli ih i dodali u rečnu vodu, za koju znaju da je zagađena olovom i bakrom. Otkrili su da su da su komadići kore upili čak 97 odsto metala za samo sat vremena. Posle su vodu samo procedili. Ipak, naučnici ne savetuju da ovo radite sami kod kuće. Istraživanja su još u toku, a oni veruju da će ih dovesti do toga da naprave jednostavan i jeftin prirodni aparat ili kocke za pročišćenje vode.

Sunce
——
Sunčeva svetlost i kriška limuna mogu takođe da posluže kao pročišćivači. Utvrđeno je da je ova kombinacija efektna u uklanjanju jednog dela bakterija, čak i ešerihije koli. Potrebno je samo 30 minuta da vodu sa par kriški limuna držite na suncu.

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *