PREDNOSTI MLEČNIH PROIZVODA

Verovatno se možete prisetiti da je većina vas odrasla uz obroke čiji je verni pratilac bila i šolja mleka. Tada su sokovi i gazirani napici bili rezervisani za posebne prilike – slavlja, porodična okupljanja i izlete.

Danas ste možda tu naviku da uz svaki obrok popijete i čašu mleka izbacili iz svoje svakodnevnice. Ali roditelji su ipak bili u pravu, jer mlečni proizvodi imaju veoma pozivino dejstvo na naše zdravlje (samo se potrudite da to budu niskokalorični mlečni proizvodi). Poznato je da većina ljudi obožava mlečne proizvode. Statistike pokazuju da, iako je u manjoj meri došlo do opadanja u konzumiranju punomasnog mleka i putera, sir i prvoklasni sladoled doživeli su porast. Međutim, da li to u stvari znači da je u pitanju tendencija da se sa jednih punomasnih mlečnih proizvoda samo prelazi na druge?

Niskokalorično mleko

Jedna od studija novijeg datuma otkrila je da što više porcija mlečnih proizvoda odrasle osobe konzumiraju u toku dana, to će ukupna količina unosa kalorija koje potiču od zasićenih masti biti veća (što svakako nije dobro). Ali s druge strane, sa povećanjem količine unesenih mlečnih proizvoda, došlo je i do povećanja u količini brojnih fundamentalnih supstanci – proteina, kalcijuma, magnezijuma, vitamina B1, B2, B6 B12, kao i vitamina A, D i E.

Kako doći do svih tih hraniljivih supstanci iz mlečnih proizvoda, a da pri tom ne ugrozite svoju liniju? Pravi odgovor leži u niskokaloričnim mlečnim proizvodima. Samim tim što ste smanjili količinu masti mlečnih proizvoda koje stalno konsumirate, smanjili ste i količinu kalorija, zasićenih masti i holesterola, dok količina proteina, kalcijuma i većine drugih vitamina i minerala ostaje na visokom nivou.

Kalcijum i proteini

Većina mlečnih proizvoda u sebi nosi neverovatne količine dveju supstanci koje su nam i te kako neophodne: kalcijum i proteine. Iako, na žalost većine, sladoled baš i ne sadrži neke veće količine ovih supstanci, niskokalorično mleko, jogurt i mladi sir prepuni su proteina i kalcijuma. Primera radi, svega jedna šolja niskokaloričnog jogurta u sebi nosi trećinu neophodne količine kalcijuma za jedan dan, zajedno sa 17% neophodne količine proteina. Neredovno unošenje kalcijuma u organizam dok je čovek mlad stvara zdravstvene probleme u poznijim godinama.

Vitamin D

Mnoge vrste mleka obogaćene su i vitaminom D. U skorije vreme je vitamin D postao i jedan od glavnih sastojaka nekih vrsta jogurta. Iako je ovaj vitamin jako bitan, većina nas ga ne uključuje u svakodnevnu ishranu u dovoljnoj meri. Zanimljivo je da je naše telo sposobno da samo proizvede vitamin D, ukoliko mu obezbedimo dovoljno sunčeve svetlosti. Međutim, ovo može predstavljati problem za osobe koje veći deo vremena provode unutra, a ne napolju, ili koje žive u oblastima gde nema puno sunčanih dana. A jako dobro rešenje ovog problema jeste konsumiranje niskokaloričnog mleka koje je obogaćeno vitaminom D i koje će vam vrlo brzo podići nivo ovog vitamina.

Jače kosti

Kalcijum iz hrane ima potencijal da pozitivno deluje na jačinu naših kostiju. Jedno od istraživanja, sprovedeno u Finskoj, imalo je kao cilj proučavanje promena u konsistenciji kostiju kod devojčica starosti 10-12 godina čija je dnevna ishrana bila obogaćena ili sirom, kalcijumom, ili kalcijumom i vitaminom D. Kod grupe devojčica čija je ishrana bila obogaćena sirom, zabeležen je drastično veći porast u masi kostiju nego kod ostalih grupa.

Stabilan krvni pritisak

Mlečni proizvodi takođe jako pozitivno deluju i na krvni pritisak (obrano i niskokalorično mleko i posebno mlečni proizvodi koji su bogati kalcijumom).

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *