PROBAVNE SMETNJE KOD DECE

Probavne smetnje kod školske dece javljaju se u obliku tvrde stolice. Do toga dolazi zbog čestog sedenja i naprezanja. Zlo je u tome što deca nikome ne kažu ako i po nekoliko dana nemaju stolicu. O tome računa treba da vode majke. Ne sme se posegati za veštačkim sredstvima, koja, doduše, brzo deluju, ali kad se organizam na njih nauči, prestaju delovati. Umesto veštačkih sredstava najbolje koristiti sledeću recepturu:

20 g stabljike divljeg sleza
20 g listova vinove loze
20 g rastavić
20 g pirevine
20 g listova duda
20 g ive trave

Pripremanje i primena čaja:

Trave jako usitniti i pomešati. Pripremiti lagani i gorak čaj koji se pije do 6 dcl dnevno. Uz to kuvati suve smokve i suve šljive (kao kompot), ali bez šećera. Umesto vode piti tečnost kompota, a smokve i šljive jesti. Iz ishrane izbaciti slatkiše, a pojačati je crvenim lukom, zeljem i tikvom.

Starije školsko doba počinje od jedanaeste godine, s time da se tu uključuje i pubertet. U tom razdoblju dete počinje naglo rasti te postupno oblikuje konačan izgled svoje telesne građe. Posle nastupa pubertet, tj. polno sazrevanje sa polnim znakovima i osobinama. Kod devojčica se pubertet javlja nešto ranije, od 11. do 13. godine, a kod dečaka od 12. do 15. godine. U tom razdoblju neki delovi tela i organi dobivaju konačni oblik a organizam kao celina postaje zrelije.

Posle puberteta sledi zrelo doba u kojoj su svi organi čovekovog tela u punoj snazi, naravno, ukoliko je organizam zdrav. U tom razdoblju Ijudi razvijaju svoje moći, osiguravaju egzistenciju i stvaraju potomstvo.

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *