TOPLOTA KAO LEK

Pojam toplote, osim osnovnog značenja – zadržavanje i regulisanje potrebne temperature tela, susrećemo i u kontekstu “roditeljska toplina”, “topli međuljudski odnos”, “topla osoba” itd. Ali pojam toplote uvek predstavlja osećaj ugodnosti, sigurnosti, zadovoljstva, zajedništva, opstanka i života. Kako su naša fizička i psihička sfera uzajamno i neraskidivo povezane, uticaj topline na naše telo automatski proizvodi određene psihičke te emocionalne doživljaje.

Ljudsko telo ima izuzetan kapacitet regulisanja temperature negdje između 36°- 37° C u uslovima ambijentalne temperature između cca 20°- 54° C. Ove su izvedene pretpostavke za golo telo i suv vazduh.

Toplota koja nastaje funkcionisanjem tela izlučuje se preko kože, znojenjem, disanjem i zračenjem bioenergije. U procesu termoregulacije koji služi u održavanju temperature tela koja je optimalna za rad svih struktura tela. Dovođenje suvišne topline izvana, u područje mikroklime, stavlja pred organizam povećane napore termoregulacije. To nije poželjno. Iz tog razloga je važno omogućiti telu mikroklimu koja se ne menja.
Oscilacije u mikroklimi imaju neželjena dejstva: uznemirenost, nesanicu, često mokrenje … Najčešći primer je preveliko utopljavanje odojčadi, što rezultira uznemirenošću i plačem deteta kojem se često ne nalazi uzrok. Savremena ergonomska rešenja idu za tim da sve ono što dolazi u neposrednom dodiru s ljudskom kožom, ima takva svojstva da ne dozvoljava pregrejavanje ili hlađenje. Odeća savremenog čoveka kao i podloge na kojima leži, danas su u službi pomoći termoregulisanosti organizma.
Stručnjaci NASA-e su vrlo rano otkrili da je uzrok nesanice astronauta oscilacija temperature mikroklime kao posledica astronautskog odela. Zato su razvili takozvanu Outlast tehnologiju od koje su napravljena astronautska odela. Kombinovali su najbolji prirodni grejač tela, paperje sibirske guske s termocelulama napravljenim od prirodnog netoksičnog voska u svrhu skladištenja viška toplotne energije iz mikroklime. Kompozicija astronautskog odela je komercijalizirana kroz poplune i odeću za osobe koje žive i rade u hladnim područjima.

PAPERJE – najbolji prirodni grejač tela

Paperje je mekan sloj pahuljica koji se nalazi ispod perja, odmah uz kožu ptica. Vrlo mlade ptice imaju samo paperje. Paperje je fini termalni izolator koji štiti ptice od hladnoće. Radi svoje geometrijske strukture paperje je najbolji prirodni grejač tela i radi svog svojstva se često koristi u proizvodnji odevnih predmeta, posteljine, jastuka i vreća za spavanje. Paperje i perje imaju izolacijske karakteristike najvišeg kvaliteta. Koristi se za izradu lagane, ali veoma tople posteljine ( jastuka, pokrivača ).

Istorija lečenja toplotom

Od prastarih vremena do savremene medicine, u svim kulturama i na svim prostorima, toplota se koristila kao lek za razne tegobe, bolesti i loše raspoloženje. Zadnjih godina termoterapija se na velika vrata vraća u institucionalnu medicinu, posebno u lečenju karcinoma i benigne hiperplazije prostate, gde su rezultati u najmanju ruku iznenađujući. Hipertermia ili mikrovalna termoterapija kao nijedna druga terapija, značajno povećavaju osetljivost stanica raka na radio i hemoterapiju što daje rezultate sa znatno većim brojem izlečenja. Doktori se zadnjih godina intenzivno bave delovanjem termoterapije za lečenje raka, benigne hiperplazije prostate i retinoblastoma. Budući da je toplina jedan od oblika energije, ovu terapiju možemo svrstati u metode energetske medicine.

Kako deluje toplota na živi organizam?

Primenom toplote na kožu dolazi do širenja malih krvnih žilica na nivou kojih se vrši izmena na način da kiseonik i hranjivi sastojci dolaze u tkiva, a izbacuju se suvišne materije iz metabolizma koje deluju kao otrovi (toksini), ako se zadržavaju duže u tkivima. Istovremeno toplota opušta površinske mišiće koji su u grče i smanjuje ukočenost zglobova. Istraživanja su pokazala da toplina blokira bolne receptore. Dovođenjem topllote u određenoj dozi vrši se energizacija stanica, podiže se na viši metabolički nivo koji zdravim stanicama omogućuje bolji rad, a bolesne stanice i stanice raka opterećuje da pre “izgore”.

Kućna termoterapija – kada toplota pomaže

Terapija toplotom se često primenjuje kao samopomoć kod niza stanja, u prvom redu za otklanjanje simptoma akutnog ili hroničnog bola, posebno onog koji je povezan s napetošću ili grčenjemm mišića. Često se koristi i u olakšanju tegoba kod artritisa, bursitisa kao i drugih bolnih sindroma zglobova. Vrste artritisa kod kojih pomaže toplota su: Reumatoidni artritis, Juvenilni artritis / juvenilni reumatoidni artritis, Ankilozantni spondilitis, Giht, Psorijatični artritis, Reiter sindrom. Često aplikacija toplote pomaže kod krstobolje uzrokovane protruzijom intervertebralnog diskusa, jer popušta bolni spazam okolnih mišića. Ukočen vrat, bolna ramena, teniski lakat, plantarni fascitis, upale tetiva… sve su to stanja u kojima toplina znatno olakšava tegobe. Naravno da toplina mora biti definisana u smislu jačine, dužine trajanja, dodatne vlažnosti.

Toplota je odličan lek kod upale mokraćnog mehura i bubrega. Ljudi koji imaju astmu, posebno deca koja pate od obstruktivnog bronhitisa, trebali bi na prvi znak početka napada aplicirati toplotu na prsa. Napad će biti kraći i slabiji i smanjit će se količina lekova.
Bebe koje se doje često puta imaju jako bolne grčeve u stomaku koji počinju naglo, beba gubi dah od plača. Ako ste spremni delovati instant termoforom, bolovi će vrlo brzo popustiti i nestati. Grejanje jako pomaže i kod hronične upale sinusa i grla.

Za osobe koje su vezane za krevet iz bilo kojeg razloga ili su slabije pokretne, zagrejavanje tela je najjednostavniji način sprečavanja mnogih loših posledica uležanosti, u prvom redu dekubitusa – rana od ležanja. Ako ste napeti, najbolje opuštanje celog tela je u topla kupka. Daleko bolje od sedativa i pojačanog pušenja. U svim navedenim situacijama dovodili telu spoljašnu toplinu. Ali, svima su nam poznata stanja kada telo samo povišuje temperaturu, najčešće su to razne viroze. Ta temperatura je jedan od obrambenih mehanizama našeg tela jer koči razmnožavanje virusa, uništava stanice raka. I treba je držati pod kontrolom, ali ne otklanjati sve dok to nije potrebno.

Načini dovođenja toplote

Ovde ćemo se osvrnuti samo na kućnu termoterapiju. Gumeni ili PVC termofori za toplu vodu su najjednostavniji način primene termoterapije. Svaki dom bi morao imati bar jedan tip proizvoda za termoterapiju. Instant termofori na bazi kristala soli su neophodni za osobe s obstruktivnim bronhitisom, astmom i kod bolnih grčeva stomačića kod beba beba. Vrećice sa peskom koje se zagrevaju u mikrotalasnoj i još mnogo zanimljivih i dobrih rešenja. Parafinske kupke su primenjive kod kuće. Zatreba li vam hitno toplota, a nemate ništa od pomagala, evo odličnog saveta: vrućom peglom prepeglajte pamučnu ili vunenu krpu ili je natopite zagrejanim maslinovim uljem, stavite je na bolno mesto i prekrijte alufolijom.

Kada se ne sme primjenjivati terapija toplotom?

• Po pravilu se ne sme grejati posle sveže povrede u prvih par nekoliko dana jer pojačan krvni otok može pojačati krvarenje zbog povrede ili dovesti do oticanja. U periodu neposredno nakon povrede treba primeniti terapiju hladnim.
• Kod osoba koje imaju smanjen osećaj iz bilo kojeg razloga, najčešći primer je diabetes sa promenama na stopalima, treba biti jako oprezan jer može doći do opekotina budući da izostaje upozorenje o jačini toplote.
• Trudnice ne smeju upotrebljavati onu toplotu koja fetus izlaže produženom grejanju.
• Kod akutnog jakog bola u stomaku ne treba stavljati toplo jer se mogu prikriti simptomi upale slepog creva. Morate uvek proveriti jačinu toplote kako ne biste izazvali opekotine. Upoznajte se dobro s pravilima korištenja pomagala za termoterapiju, to je najbolji način da se izbegnu neželjene i nepotrebne loše posledice.

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *