SPORT I REKREACIJA

Čovek stalno mora voditi brigu o svom zdravlju i tu brigu valja razvijati od malih nogu. A najbolji način da se to postigne je da učinimo telo otpornim i čvrstim. Od malih nogu je potrebno jačati dečje telo. Čim dete uspe da razvije svojim kretanjem vlastitu toplinu tela, sa toplih kupki potrebno je preći na mlake, polako ga privikavati na laganu odeću i što više izvoditi na svež vazduh, bezobzira na godišnje doba i vremenske prilike.

Neko ko nije postigao u mlađim danima da očvrsne svoje telo, ne bi trebao pokušavati ni u starijim godinama. Ništa se ne postiže silom. Ako deca i odrasli stvaraju otpor prema vežbanju, treba ih ostaviti na miru. Instinktivni otpor prema vežbanju stvara uzrok razdraženih živaca te organizmu šteti nervozom i strahom. Treba biti svestan da ne postoji jedistvena metoda za sve ljude. Svako telo je svet za sebe sa kojim treba postupati na poseban način. To naročito vredi kod lečenja hladnom vodom.
Uz veštačko jačanje tela hladnom vodom, za zdravlje i fizičku spremnost važne su telesne vežbe i sport. Bez obzira na zvanje i zanimanje, mišići se gibaju i bez vežbe, međutim, ono je uglavnom ograničeno na određeni deo mišića koji je povezan uz delatnost. Nezaposleni delovi aktivno se ne razvijaju. Kako bi celo telo skladno jačali i razvijali, potrebne su cele telesne vežbe. Dovoljno je da se mišići pravilno stežu i rastežu.
Telesne vežbe povoljno deluju, pre svega, na organe za disanje i cirkulaciju krvi. Dubokim disanjem krv brže struji kroz vene i jače deluje na organe. Jače i dublje disanje takođe brže deluje razmenu gasova, tj. na primanje kiseonika i izbacivanje ugljendioksida. Zato treba paziti da se ne pretera sa telesnom vežbom kako ne bi nastalo prejako lupanje srca. Zbog toga, čim se oseti jače lupanje srca, odmah prekinuti s vežbom. Ako se to ne učini, veoma lako može doći do proširenja srca, a na dalje i do drugih neželjenih posledica.
Kao što povoljno deluju na rad srca i pluća, telesne vežbe deluju i na varenje i probavu. Radom mišića odstranjuju se suvišne masti, a čovek postaje gipkiji i otporniji. Umor od telesnih vežbi povoljno deluje na san. Vežbanjem i kosti jačaju; zglobovi postaju gipkiji i pokretniji, a telo uopšteno oseća se ugodno i čvrsto, tako da s lakoćom savladava sve napore. Naročito je važno što i živci jačaju.
Telesne vežbe najbolje je raditi na čistom vazduhu, pod vedrim i sunčanim nebom, jer vazduh i sunce najblagotvornije deluju na organizam. Mnogi veruju da vežbe moraju raditi u određenim satima i na određenim mestima, zato zbog toga traže opravdanje za svoju lenjost. Na svu sreću, za vežbe nije potrebno nikakvo „posebno“ vreme i mesto jer se mogu raditi i u sobi. Za to je potrebno svega 5 do 10 minuta ujutro i uveče!
Ko zaista vidi u telesnim vežbama izvor zdravlja i jačanje tela, taj će iskoristiti svaku priliku da vežba. Ko jednom oseti korist od telesnih vežbi, oseti poletnost, živahnost i svežinu, taj će svaki dan svaki dan barem po nekoliko minuta vežbati na sportskom igralištu, kancelariji ili u svojoj sobi.

Prilikom telesnih vežbi i za starije i za mlađe važe neka zajednička pravila:

– disanje ne sme biti ubrzano
– disati kroz nos, dok usta moraju biti zatvorena
– ne napinjati se previše
– srce ne sme prebrzo lupati
– telo se ne sme previše oznojiti.

Ukoliko se pojavi neki od naznačenih upozorenja, mora odmah prestati sa daljim vežbama.
Uz telesne vežbe, za sticanje otpornosti i očuvanje dobrog zdravlja jako su korisni sportovi, posebno oni koji se igraju na čistom vazduhu i u prirodi.

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *