AMETIST – DUHOVNI POLUDRAGI KAMEN

– Naziv: Ametist (Eng: Amethyst) Kategorija: Poludragi kamen, varitet kvarca

– Formula: SiO2 (silicijum-dioksid)
– Tvrdoća po Mosovoj skali: 7 Specifična masa: 2.65 g/cm³ – Temperatura topljenja: 1650 ± 75 °C
– Indeks refrakcije: 1.552 – 1.554
– Boja : ljubičasta od svetle do tamne sa staklenim sjajem
– Horoskop : Škorpion, Strelac, Vodolija, Ribe
– Osnovna čakra : krunska
-Simbol : duhovne čistoće, mudrosti, meditacije, biskupov kamen
Legenda o ametistu prema legendi, kada je bog Bahus imao loš dan, odlučio je da prva osoba koju sretne sa svojom pratnjom bude rastrgnuta od tigrova. Ta nesrećna osoba bila je devojka po imenu Ametist, koja je išla u Hram boginje Meseca, Dijane, na posao. Kada su tigrovi skočili na nju, ona je prizvala ime Boginje i bila odmah pretvorena u beli kamen. Ovo čudo je popravilo Bahusu raspoloženje. U znak pokajanja, on je izlio vino preko kamena, što mu je dalo predivnu ljubičastu boju. Ova priča je izvor verovanja da ametist deluje protiv pijanstva. Ako se pije iz čaše napravljene od ametista, organizam je zaštićen od otrova. Ipak, ametist je pre svega kamen duha.
AMETIST je zbog svoje ljubičaste boje jedan od najpopularnijih minerala. Aristotel ga je koristio za lečenje od alkoholizma. Zato su ga nosili kao amajliju. U srednjem veku bio je omiljen kod crkve. Na biskupskom prstenu odražavao je unutarnje duhovno pročišćenje.
Današnja najveća nalazišta su u Brazilu, Urugvaju, SAD-u, Kanadi, Meksiku, Boliviji, Sri Lanki, Indiji, Burmi, Kini, Madagaskaru, Zimbabve-u, Zairu, Australiji i Rusiji.

– Duhovno značenje : ametist je u prvom redu kamen duhovne čistoće, mudrosti, meditacije ili „biskupov kamen“. Simbol je promene, otkriva mnoge tajne života, pomaže nam shvatiti značenje snova i vizija, obogaćuje naš pogled u budućnost. U hrišćanskom svetu simbol je unutarnje čistoće, nevinosti, pokore i okreće nas od materijalnog na duhovno blagostanje. Omogućava nam prilaz do drugih dimenzija svesti i pomaže nam obradiit i uravnotežiti unutarnja događanja. Smatra se da je Ametist kamen most između Zemlje i Neba, između duha i duše. On je kamen pročišćavanja, koji u nama probuđuje odlučnost odbacivanja starih navika koje nas koče u duhovnom i duševnom razvoju. Podržava stvaranje novih ideja i dodaje im motivaciju za razvoj. Ublažava strah, razjarenost, harmonički ujedinjuje različite energije, crveno i plavo, harmonizira ljubavni život u vezi između muškarca i žene. Veruje se da pomaže u komunikaciji s anđelima i razvija telepatiju. Odličan je kristal za meditaciju, te nam pomaže spoznati svoju sudbinu. Otklanja strahove i nemire te nam dodaje miran i bezbrižan san. Razvija osećaj sreće i tako olakšava bol žalosti. Koristi se i kao zaštita prilikom putovanja. Kad ga položimo na petu čakru, na grkljan, onda pronalazimo prave reči za molitve i meditaciju.

– Lekovita svojstva: Ametist štiti od loših snova, pomaže u učenju i prihvatanju stvari koje su spiritualne i mistične. Budi intuiciju, unosi mir i jasnoću. U meditaciji pruža najveći stepen mira, topline i harmonije. Treba ga kombinovati sa rozenkvarcom i gorskim kristalom, zato što ametist smiruje um, rozenkvarc smiruje srce i leči emocionalne rane, gorski kristal pojačava energiju oba ova kristala dodatno. Sva tri zajedno uravnotežiće srce, um i dušu. Ametist pojačava memoriju, pomaže regulaciju krvnog pritiska, smiruje živce i čuva srce. Poboljšava rast kose, čisti kožu i pore. Ametist poboljšava proizvodnju hormona, čisti krv, ublažava modrice i otoke kao i poremećaj sluha. Blagotvorno utiče na probavni sistem, opušta osobu i omogućava lak san, zbog čega se smešta i u spavaće sobe. Za miran san, stavlja se ispod jastuka. Poboljšava koncentraciju, zato se preporučuje i za radne prostore. Leči glavobolju, smanjuje strahove, deluje antidepresivno, razvija mentalne sposobnosti. Ametist smiruje, opušta, omogućava nosiocu jasne misli i unutrašnju harmoniju. Pripisuje mu se i moć buđenja vidovitosti. Prema narodnom verovanju, štiti od vradžbina i negativne energije.

– Ametist čišćenje : ametist se čisti uvek pre ili nakon korištenja, pod mlazom mlake vode 3-5 minuta ili u posudi zajedno s gorskim kristalom . A može i u slanoj vodi.

– Ametist punjenje : ametist se puni na dnevnoj svetlosti ali nesmemo ga puniti izlažući ga direktno na suncu jer gubi boju (pogotovo brazilski)

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *