APOFILIT – KAMEN ISTINE

Je mineral koji spada u grupu Zeolita. Nastao je u planinskim predelima vulkanskog porekla. Vrlo je cenjen među kolekcionarima.
Ime dolazi od grčkog naziva apophylliso što znači „sastavljen od listova“. Kamen ima svojstvo da se pod plamenom razdvaja na listiće. Engleski naziv je Apophyllite. Ovaj kristal podeljen je u tri osnovne grupe : Fluorapofilit, Hidroapofilit i Natroapofilit.

Današnja najveća nalazišta su u Indiji, Nemačkoj, Kanadi, Norveškoj, Škotskoj, Irskoj, Češkoj, Italiji, Brazilu, Japanu. Cena apofilita zavisi od čistoće i boje kristala.

Formula : (K,Na)Ca4Si8O20(F,OH)·8H2O – filosilikat

Tvrdoća : 4,5 – 5 po Mohsovoj lestvici tvrdoće

Boja : zasvisno od vrste minerala

– fluorapofilit – KCa4Si8O20(F,OH)·8H2O – bela, bezbojna, žuta, zelena, ciklama. To je najraširenija vrsta koja je poznata još pod nazivom Albin. Često je pomešan sa prozirnim kristalima Stilbita koji mu daju dodatnu lepotu.

– hidroapofilit – KCa4Si8O20(OH,F)·8H2O – bijela, bezbojna. Najveća nalazišta su u SAD-u

– natroapofilit – Na4Si8O20F·8H2O – smeđi, žuti, bezbojan ili boje breskve. Vrlo je redak u prirodi, najveća nalazišta su u Japanu i Indiji

Izgled : kristali su kockasti, igličasti ili u obliku piramide, prozirnog ili mat izgleda, mogu biti od malih kristala do velikih grozdova. Apofilit ima savršen lom.

Osnovna čakra : srčana, treće oko, zavisno od boje

Zodijak : Blizanci, Vaga

Element : Voda

Apofilit ezoterična svojstva : Apofilit ima veliki procenat vode, zbog toga je efikasni vodič energije i nositelj „Arhive Akaše“ ili „Hronike Akaše“ (prostor u kojem su zapisane sve ljudske misli, reči i radnje, svekoliko ljudsko iskustvo, sva bića i sva zbivanja na svetu. Samo upućeni i posvećeni mogu čitati te zapise, kao sa magičnog ogledala).

Apofilit smešten u sobi svojim prisustvom pojačava energije. Vrlo je snažan prenositelj vibracija. Stvara čvrstu vezu između fizičkih i duhovnih svetova. Tokom vantelesnih (astralnih) putovanja, održava jaku vezu sa fizičkim telom, dozvoljavajući da se informacije prenose iz duhovnih na telesne (stvarne) nivoe. Stvara jake spiritualne vizije. Izoštrava vidovitost, stimulira intuiciju i omogućava lakši pristup i uvid u budućnost. Odličan je kamen za otkrivanje i prelaz na novi nivo svesti te proricanje budućnosti.
Psihološki nam pomaže da shvatimo vlastito ponašanje te ispravimo neusklađenosti ili greške koje uočimo. Odbacuje lažno pretvaranje i otklanja zabrane. To je kamen istine koji pojedincu omogućava istinsko prepoznavanje vlastitog postojanja. Pomaže nam da se predstavimo svetu onakvi kakvi zaista jesmo.
Na mentalnom nivou ima umirujuće delovanje. Efikasno smanjunje stres, otklanja mentalne blokade i negativna razmišljanja. Smanjuje telesnu požudu i time otklanja neprikladno ponašanje.
Na emotivnom nivou oslobađa potisnuta osećanja Doprinosi prevladavanju briga i straha. Jednostavno rečeno razbija brige i toleriše neizvesnosti.
Na duhovnom nivou smiruje i prizemljuje duh. Pojačava sposobnost shvatanja ponašanja drugih osoba. Održava čvrste veze sa duhovnim svetom dok vam istovremeno dozvoljava da se u svom telu osećate prijatno. Donosi univerzalnu ljubav. Misli prilagođava stanju duha.

– zeleni Apofilit otvara srčanu čakru i pomaže nam da budemo iskreni i srdačni. Vrlo je delotvoran kada je u pitanju donošenje odluka u ljubavnom životu. Upija i potom emituje univerzalnu energiju. Poznat je po tome da ga koriste hodači na vrelom uglju, jer izaziva transmeditativno stanje i hladi stopala nakon hodanja. Razbija hipnotička naređenja drugih osoba i osigurava funkcioniranje ostalih mehanizma koji se odnose na sadašnji i prethodni život.
Kristali se polažu na telo po potrebi te svaki oblik ima svoju svrhu. Na primer prilikom meditacije jedna se manja konusna piramida od apofilita stavi na treće oko te se krajem oka na nju pogleda. Pogled od temelja prema vrhu otvaraju se „zvezdana vrata“ vidovitosti. Piramide od apofilita vrlo su moćnim izvorom energije. Jačaju spiritualne vizije i otvaraju čakru trećeg oka. Kao i sve ostale piramide imaju moć konzervacije. Koriste se za čišćenje i punjenje drugih predmeta ili kristala. Smatra se da su energije apofilita toliko jake da se s njime mogu čistiti i negativne energije iz svih kvarcnih kristala.
Apofilit lekovito delovanje : Apofilit se smatra najdelotvornijim kamenom za lečenje s Reiki kosmičkom energijom. Pacijenta dovodi do stanja duboke opuštenosti s time da odvaja energiju onog koji leči od energije pacijenta. Upravo zbog toga iz kamena izlazi potpuno pročišćena energija.
Apofilit utiče na rad dišsajnih organa. Polaganjem na grudni koš u stanju je zaustaviti ili ublažiti napadaje astme. Zbog toga se preporučuje nositi ga uvek kao privezak. Leči alergije i pomaže regeneraciji sluznice i kože. Polaganjem kristala na oba oka poboljšava se vid, odmaraju i podmlađuju oči.

Napomena : Apofilit nije farmaceutski lek.

Apofilit čišćenje : kamen se čisti nekoliko minuta pod mlazom mlake vode

Apofilit punjenje : kristal se puni nekoliko sati u čaši vode sa zelenim aventurinom ili turmalinom.

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *