ETERIČNO ULJE OD KLEKE

Kleka je poznata po izuzetnim lekovitim svojstvima. Ona se u narodu upotrebljava za lečenje mnogih bolesti. Ima veoma poznato antiseptičko dejstvo i u prošlosti se koristila kod rana i povreda u ratu ili atletici.

Eterično ulje kleke poboljšava cirkulaciju i pomaže u otklanjanju toksina iz tela. Obe ove osobine ulja pomažu u borbi protiv reumatizma, artritisa i gihta. Takođe ublažava oticanje zglobova.

Odličan je diuretik, pomaže u otklanjanju viška tečnosti iz tela.
Takođe, pomaže ljudima da izgube težinu , jer svaki put kada mokrite , neke masti se izgube iz tela.

Kao sredstvo za unutrašnju upotrebu, poboljšava filtriranje otpadnih materija u bubrezima i efikasno deluje na mnoge bakterije.

Ulje kleke je dobro i protiv upalnih procesa desni zuba, jača zube i sprečava njihovo ispadanje.

Od brojnih lekovitih sastojaka u malim dozama, olakšava iskašljavanje. Koristi se za inhalaciju obolelih organa za disanje i kao sredstvo za draženje kože.

Zbog njegovih antiseptičkih, adstrigentnih i detoksificirajućih osobina, ima široku primenu u nezi masne, nečiste i upaljene kože, a pomaže u tretiranju dermatitisa, ekcema i psorijaze.

NAPOMENA: Kleku treba koristiti obazrivo, jer preterana upotreba može da dovede do oštećenja bubrega, osobe sa osetljivim bubrezima ne smeju da piju čaj niti druge preparate od kleke.

Koristi se u manjim dozama, najbolje je posavetovati se sa lekarom oko doziranja.

Post Author: Saveti Prirode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *